Jump to content

BHP

Members
  • Content Count

    45
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by BHP

  1. Indeed Mathias and I will indeed to contribute to noobies once I get up to speed. (Especially old-new-bees who are coming from the same world as of I. Thanks again to all! Bob
  2. Hi Okay, I'll try to explain this the best I can. 1 Have Samplitude ProX3 Suite 2 Using Roland Octacapture Interface 3 Have (2) voiceover mics on either side of desk I pull in as needed. (Plugged into Inputs 1 & 2 respectively) 4 Using Hardware Monitoring/Hybrid Engine Usually or Mixer/FX Montioring Hybrid Engine. Now, On the Roland's software screen, in the input mixer, I'll mute either of the mics when using the other. I can record with either "live" one that way just fine. HOWEVER... When I arm a track to record, I can tap either mic and see the level meter rise, even though one of the mic's is muted. I don't HEAR the tap on the offline mic nor does it record, but I SEE the armed track's meter jump. I suppose I could live with this nuance since no sound is coming out of the muted mic but it's kind of strange trying to set a level. For instance, I start talking into the LIVE mic and see the level on the meter but the meter level is ALSO being affected by the muted mic that's picking up my voice from a couple feet away. I explained this strange nuance to a Roland Tech and he said it has nothing to do with their unit (imagine that) and that I should check with my DAW people. Hoping Mathias might be able to chime in on this? I may need to provide more details if I haven't provided enough and gladly will if so needed to discern. Again, I can record just fine with either UNMUTED mic but the other still sends the ambient, off-mic signal to the meter. I could have something connected or set-up improperly but I don't think so. Hoping someone might have an idea or suggestion, which would be sincerely appreciated! Thanks, Bob
  3. BHP

    Load VIDEO advice?

    Matthias Thanks for input. I did update and saw. Tried loading a video that's Mpeg 4 h264 Samplitude hiccupped and generated a report which I sent. It then suggested I tried rebooting it and I did and tried again. THIS TIME.....the video loaded and I loaded video with audio. However, only about 50% of the audio loaded (front end of audio) and was shifted to the rear of the video. I've sent them a note on this as well. At least now I'm able to load a video and have it play okay with big screen as well. I'll post here of any additional findings/success that I'm able to retrieve. Thanks, Bob
  4. Hi- I've read about more than a few problems with video and Samplitude but they were written some time back and referring to older versions of Samplitude. I'm currently on Samp Prox 3 Suite. Wondering if anyone might be so kind as to offer some tips on working with video files before I spend 3 hours driving myself crazy on hit or miss experiments. Just did one and the software locked. Hoping some progress has been made since earlier versions. Many thanks, Bob
  5. Terry- Yes, that did the trick going into Samplitude using Line One VAC. Of course I couldn't hear anything since bypassing the interface but the signal was strong and clear. Forgot about AISO4ALL. Will try that too before buying Line One. As always, thank you for your kind assistance! Best regards, Bob
  6. Terry No, doesn't show stereo mix. However when looking at recording devices I see LINE ONE Virtual Audio Cable. As mentioned, I had downloaded the trial version to see if I could orchestrate it. Didn't download Audacity however, I do have a little program by AVS4You called AVS Audio editor that DID indeed see the Line One VAC. This is after I had set the Window's recording default to Line One In VAC. I was able to record something streaming from YouTube. Not sure what do with "Line One VAC" though in regards to Samplitude. In and out today so if I don't post a response right away, that's why. Thanks for taking the time, Bob
  7. Thanks Terry I fear that'll be another day to try and figure out how to set up with Samplitude. You say appears as an ASIO input, so I assume in recording setup, I bypass my Octacapture completely. Actually would have to unless unplugging mics. Way too far over my head at this time. Back to studying. I do appreciate your input, if you will, on that. - b
  8. Gentlemen: Thank you all for the fast and enlightened input! I can see right now I owe a debt of gratitude to you all and to this forum. Once I get up to speed with most aspects of this software, I will in-turn try to help subsequent new comers to the game. (At least with the easy stuff) '-) Terry, thanks for taking the time to demonstrate via screen shots. Although familiar with that tab on the mixer, it always helps to see, and in this case, I saw the error of my ways! Prior to this interface, I first tired a Motu Ultralite Mk4 but it had some oddities (and issues) even a Sweetwater tech had to ask Motu about. I ended up exchanging that but now discover that I guess during a "team view" with the tech, when trying to uncover the reason for a subtle but nasty slapback echo, Mono Mix In had been set on each strip that I had set for mics in a template. WITH THAT SAID...an "a-HA" moment was achieved thanks to your MONO IN suggestion! Yes Mathias/TLwebb, I guess the other mic was indeed LIVE as well. I couldn't hear it since as Mathias indicated interface software is primarily for MONITORING which cleared up a lot of my confusion. Bottom line...when I switched each track to MONO in 1, then 2 respectfully for the mics, the problem was solved. Again, I thank you all! So, when I recently recorded a VO for a video I'm producing, I was indeed recording ambient sound as well!!! I recall listening back at one point and thinking, "That's the take but hmmmmm, not too thrilled with this pre-amp." (DUH) Thank goodness, I recorded using the condenser and not the dynamic mic AND that the dynamic was pointed toward some Sonex at the time. STILL....there was indeed "something" I had heard but since it was a great take I just ended up E.Q.ing out in the mix. Music plays continuously throughout the piece which helps as well. WHEW....now it's coming together far better thanks to your collective help and again thank you gents! My next quest is to figure out how to RECORD computer sound from say something on a website. I often have to record little bits from TV news channels from newscasts. I'll read up on that because first attempts aren't working. ANYWAY....thank you! Bob
  9. Spot on Mathias and yes, I'll be practicing on all. The export I'm familiar with but was just looking to do some easy, real-time moves without automation. Old habits die hard. Thanks for reminding as well about Samp's wave editor. (duh) Ok, back to work........ THANKS GENTS!
  10. Hi- Okay, here's one that I'm actually embarrassed to ask but coming from an Analog/Partial Digital world, I must admit I'm a tad confused. I've been studying Samplitude and marvelling over all the things it can do etc. and actually getting quite comfortable with everything, but now, it's time to mix some tracks down to 2 tracks and am not quite sure how best to proceed. I mistakenly "thought" I'd simply mix-down (old term, sorry) to say Sound Forge Pro 11 but quickly found out that if Samplitude is open, Sound Forge will not connect with my interface. (It's now, a Roland Octacapture) If I close Samp, and open Sound Forge, the Octacapure is there immediately) Either I've routed or connected things improperly, or that's not the way things are done in DAW-land? Again, please forgive my Noobieness. From reading, I of course could painstakingly go from track to track and say ride volume gain or whatever on each track, via automation etc. etc. and then simply export the VIP as a .wav, once all tracks are set-up but that seems a tad cumbersome to me, especially for easier projects. I guess I'm looking for the option of real-time mixing of sorts. I also wonder if what's done, is to create a sub-mix buss and record to there, while doing real time, say a volume fader on a track, or, for that matter by using an external controller's fader. AGAIN, not sure what's the norm and no one seems to mention this elementary procedure, in any sites online. I also scanned Kraznet's videos but couldn't find an answer to this rudimentary task. When you've spent 25+ years at a mixing console recording into things like an mx2424, all of these DAW related procedures seem foreign. I don't mind learning whatsoever but just need to learn the RIGHT way of doing things. If anyone could lend a hand with this seemingly simple question, I would indeed be MOST grateful and I thank you in advance. Bob
  11. Hi Terry- It's just the jargon used in a few areas that can be perplexing to a DAW neophyte like myself. I for years had been using a DA7 desk and an MX2424 with it's ancient software, MX-View, but managed to create some marvelous things with the combination for years. In need of space, I wanted to lose the board but I had SO MANY projects saved to DVD-RAM in the MX2424, I thought I'd be strapped to a desk forever. I then learned I could export projects as Broadcast Wav files, along with their time-stamps, that a DAW would in turn accept and align identically. That lead to auditioning a zillion DAWs until settling on Samplitude. YES....I see about bouncing to sub-mix bus's and that will probably be the way I'll go as I progress. I'm also getting used to automation on various tracks etc. However for simple "ads" that I do a lot, I sometimes just have to ride gain on say some music here and there or an effect which I could do in one pass fast. Like everything else, once you get past the "curve" it all falls into place. Heck, I remember when I first bought that DA7 & Mx2424, I thought my brain would synapse into oblivion but soon it became child's play. Yes, if we think back to "the day", there are indeed some fond memories to be found in this world. Tell me if you'd be so kind, after creating a sub-mix bus, all I would do then is EXPORT those two tracks? Yes? I read through the process once and I believe Kraznet has a video of same about creating them. Thanks! Bob
  12. OKAY.....I'm an idiot, dolt, slacker! I admit it but at least perhaps I can help some other old analog hog like myself who's new to all of this. '-) For any ANALOG-world newbees to DAW, who happen to see this post, it's VERY important to read the chapter entitled: MASTER SELECTION on page 219 of the manual. On the next page, you'll see a title called MIX TO FILE WHILE RECORDING If you're like me, you were probably looking for words like Mixdown, Mixing Down which of course shows your age. Allow me to save you the embarrassment I've now endured. The equivalent of the old way of mixing down to 2 tracks say to tape or something like Sound Forge is simply MIX TO FILE. Duh, why didn't I think of that? Open your Mixer screen (M) and look at the Master Strip at the bottom right thereof. You'll see MIX TO FILE and to the right is an ON button. Click the MIX TO FILE button and a pop-up window appears to enable you to save and name your eventual mix as a .wav file wherever you'd like. THEN....as Kraznet would say.......tick......the ON button that's just to the right of Mix to File. It will light up. NOW.....when you merely hit Play you're doing a "mix" and can move any fader or knob as you'd like, just as if you were mixing down to Sound Forge or hell, how about a Revox? How far back do ya wanna go? Hit stop when you're done and "tick" the On button off right then so you don't keep making .wav mixes everytime you hit the play button. You can then go to wherever you saved your .wav file (via the Mix to File button at the start) and hear the result. I'm still trying to figure out how to play it with windows media player while the project's still loaded in Samp but it seems it won't allow me to because of the "file being used by other software" nuance. I'll get it eventually. I hope this will help an old analog guy or girl like myself. You just have to get used to some of the word variations and jargon and then other things will fall into place. FINDING them is the trick. - b
  13. BHP

    Load VIDEO advice?

    Whoops, I think he was merely pointing out links to various youtube videos available. Nothing there in regards to loading and working with video inside samp but thanks again for taking the time.
  14. BHP

    Load VIDEO advice?

    Thanks Terry! I'll check it out.
  15. tlwebb- Thanks for the suggestions. Yes, working with Samp 3 Suite. Like yourself, finding time to explore all the options available, and especially midi, I put your thoughts on a list to investigate for future needs. As it turns out, after following along some of the videos and lists proffered by Terry, I was at least able to generate sound out of my internal keyboard. Managed to find a pad that could work and recorded three notes individually which worked for the given need. Yes, I took a look briefly at Melodyne and was amazed. Interesting idea you mentioned as well about stretching the midi. Never occurred to me. Yes, the loops are audio. Once again, some great forum advice and I thank you both. Best regards, Bob
  16. Hi- Still progressing with Samp ProX 3 and loving it. Okay, I assembled a pre-bought, royalty-free set of loops and have them set the way desired. However, as is so usual with a lot of these tracks, there's no definitive "ending" like a chord sustain so I'd like to add one. At this point in time I'm merely fading out the final loop but there is one little hit near the end of it that could indeed be a closing chord. What I need to do is use the internal keyboard I see and re-inforce that existing chord I hear with a single note and sustain. I've not ventured this far into Samplitude and midi isn't my first language so please be kind. Need to record this chord to a single track and if I'm off a bit can always adjust. What's there now sounds like a major 7th chord which would be just fine for ending the piece. ANY easy to follow advice/instruction would be most welcome and indeed appreciated! Ideally of course, I would just hit one key and it plays a major 7th but could probably figure out the right keys to use on the typing keyboard for those notes. It could be a piano I suppose or preferably a string setting. Hope this is something easy to do in Samp. Thanks! Bob
  17. Now THAT looks like fun! Thanks Terry. ;-)
  18. Thanks Terry I believe I watched that video but will check again. Thanks for the other tips too. This should be an easy task of course but not until I have that sublime moment of discovery! ;-) My brain's blocking this for some reason. Maybe it's a midi-life crisis sort of thing.
  19. Hi Mathias- I want to thank you for taking the extra time to further explain things with MOTU. Duly noted. '-) Happy to finally be BACK TO WORK recording and not tech-ing out. Best regards, Bob
  20. Hi- Please forgive but just migrated from years of using a DA7 mixing console and mx2424 to Samplitude Pro X 3. I downloaded and printed the manual and have watched a variety of Kraznet videos to start getting up to speed, which I am and things are coming together. Using a MOTU Ultralite Mk4 as an interface. Now working on recording my spoken voice and in record mode, I'm hearing a very very slight slap echo as best as I can describe it. I'll record something and play it back and it's not there. It's very similar to say the sound of a very small live room or booth without any wall treatments. I'm doing mono/mix and one thing I found that helps is if I go into the surround/panorama of the track and switch it all the way to mono, that elminates more of it but there's still a tincture which could drive a VO guy like me nutz. Obviously I'm feeding back something to the wrong place in the phones but having tried a number of things and setting and still can't quite find it. I'm using the Mixer/FX monitoring mode. Any thoughts whatsoever to at least point me in a direction to experiement would be GREATLY appreciated and I thank you in advance for your thoughts. I love this software! Best regards, Bob
  21. Oh, forgot add that YES Terry....another thing that was done was to reduce my buffers. The Sweetwater tech saw this is running on a workstation with Quad Core/Virtual 8 with 16GB Ram and said it could handle it. I just listened as I saw the cursor flying around the screen. ;-)
  22. Hi Gents and thank you for the various inputs as it were. Sorry for the delayed response when you were so kind to chime in to offer assitance. I had forgotten to mark "follow" this thread and was never notified of responses. I guess I was in panic mode. Having gone back and forth with MOTU techs via written commentary and then a very nice tech fellow from Sweetwater, who used "team viewer" to review all with me, we finally managed a routing system that worked. When the Sweetwater guy was in my computer though he himself was a bit baffled by a couple nuances and in turn had to connect with MOTU for advice and tips. I truly wish I could explain this better but things were happening fast and I'm still in the learning curve with interfaces etc. First thing he found was that my computer's playback and recording output was set at 44.1 and not 48 which Samplitude was set at. Then, we had a routing perplexity in MOTU's software that prohibited me from hearing anything in my phones. We both were following kinda common sense of ins and outs on their grid but as it turns out, I guess it required common sense, Part B. Whereas, From Computer USB gets sent to phones. Mic goes to computer USB. (Nothing else get checked unless I want to send signal to monitors.) He also discovered that the MOTU internal mixer was coming into play (possible slapback there) and through various steps of muting and then setting the software to Audio Interface ONLY were we able to finish the job. Yes, I agree in regards to two sources feeding the phones but there were other issues as well as we soon learned. AGAIN...I'm not being very lucid here but what I do hear NOW is my voice in the headphones as it should be, while still being able to hear the other tracks as well during recording. Whew, what a nightmare and there's still yet another little bug-a-boo with MOTU's "Discovery App" that I found they ARE aware of and trying to fix. They strangely put their software ONLINE and when I asked what happens if Comcast goes poop one day and I lose Internet Service, right in the middle of a recording session? They replied just click the Discovery App and you can continue access from there. They told me where the icon was and when I clicked it the message read, "No MOTU device found." Hello? Well, the Motu Tech didn't admit a problem to me suggesting problems on my end with ports or some such but another tech DID indeed tell the Sweetwater tech there's an issue. They told him they're aware of the problem and working on it now. My guess is they rushed this Ultralite Mk4 to market without finishing beta testing. And so it goes.... I want to thank you all again for proffering some great and fast advice which makes a lot of sense in retrospect. As I continue forward with Samplitude, I can see I'm going to love it. Haven't gotten to the chapters yet on working with outboard gear but I'm sure that'll be another carousel of fun, especially with Motu's routing grid to boot. Ah, okay. Roll tape....CUE: Announcer "Thanks guys! Bob
×